Gyakori kérdések

Milyen tárgyi feltételek kellenek a vizsgálat elvégzéséhez ?

A vizsgálatot  09-18 óra közt pihent állapotú személyen célszerű elvégezni. A vizsgálati helyiségre vontakozó követelmények a 22-25C  közti állandó belső hőmérséklet ,diszítés nélküli fehér vagy pasztell színű falfelület valamint a kintről beszűrődő zajokat kizáró hangszigetelés.

 

 

 

 

Mennyi lényegi kérdés fér bele egy vizsgálatba ?

A vizsgált téma függvényében 5-7 kérdésnél  többet nem célszerű egy vizsgálaton belül feltenni. Tapasztalatunk szerint  ez megfelelő csoportosítással csaknem mindig elegendő.

Nem okoz - e téves eredményt ha valaki nagyon izgul ?

Nem  mivel abban az esetben a kontroll kérdéseknél mért alapértékek is magasabbak lesznek.

 

Be lehet - e csapni a műszert ?

Nem lehet sem a vizsgálót sem a műszert becsapni a " városi legendák" útmutatásai alapján sem a túlzott alkohol, kávé, gyógyszerfogyasztással éppúgy mint a fájdalom okozásával, fészkelődéssel vagy a levegő visszatartásával.
A vizsgálat során  a regisztrációs görbéken, egyértelműen látszik ha    a vizsgált személy a normálistól eltérő módon reagál akár a lényegi, akár a kontroll kérdésekre.
 

Mi történik ha a vizsgálat során az ügyhöz nem kapcsolódó egyéb dolgok is napvilágra kerülnek?

Ebben az esetben az ügyhöz nem kapcsolódó kérdések tekintetében a  vizsgálót teljes titoktartási kötelezettség terheli.

Mi történik ha a vizsgált személy nyugtatókat vagy más gyógyszereket szed ?

Amennyiben a vizsgált személy orvosi javallatra nyugtató hatású, illetve vérnyomást befolyásoló, viselkedést módosító gyógyszert szed, kérjük minden esetben kérje ki szakértőnk véleményét még a vizsgálatot megelőzően.
Előfordul, hogy a gyógyszerek kizárttá teszik a mérés hiteles lebonyolítását és ilyenkor - ha a szer szedésének átmeneti félbehagyása nem megoldható -, a vizsgálatot el kell utasítanunk.
Az is lehetséges, hogy a gyógyszer ideiglenes leállítása megoldást nyújthat (amennyiben azt orvosa is engedélyezi!), de olyan szerek is vannak, melyek hosszú, elnyújtott hatásuk miatt még így is kizárttá teszik a vizsgálat elvégzését.
Feltétlenül közölje tehát velünk, milyen gyógyszert, milyen adagolásban szed . Csak orvosa és szakértőnk egyetértésével fogjuk vizsgálni.
Alkohol-, drog-, gyógyszer- fogyasztás, továbbá mentális, pszichiátriai betegség eltitkolása esetén a vizsgálat elvégzését  megtagadjuk vagy félbeszakítjuk. Ilyen esetekben a vizsgálat teljes költségét meg kell fizetni !

Mi történik ha a vizsgált személy pszichiátriai kezelés alatt áll ?

Nem végezhető el poligráfos vizsgálat olyan személyen, aki pszichiátriai jellegű betegségben, tudatzavarban, személyiség-zavarban szenved.

Kizáró ok pl. a skizofrénia, az epilepszia, az amnéziás jellegű zavarok. Mivel a mérés során a vizsgált személy emlékei alapozzák meg a fiziológiai reakciókat, ezen emlékek hiánya  
vagy megbízhatatlansága egyben a hiteles mérést is kizárja.

Mi történik ha a vizsgált személy kiskorú ?

Részben jogszabályi, részben szakmai  szabályok és okok miatt kiskorún nem végezhető poligráfos vizsgálatot még abban az esetben sem, ha a gyermek szülője, gyámja azt írásban kéri, engedélyezi.
A gyermekek fiziológiai reakciói eltérnek a felnőttkori akaratlan reflexektől, így a kiskorú mérése nem hozna reális, hiteles, valós eredményt. 

Később is kérhető a vizsgálatról írásbeli eredmény ?

A vizsgálatot követően a vizsgált személy előzetes írásos nyilatkozatának megfelelően az eredményt vagy szóban közöljük a nyilatkozatban megjelölt személlyel vagy azt írásban átadjuk illetve eljuttatjuk hozzá miután azt elláttuk hitelesítő jegyekkel. Ezt követően a vizsgáló köteles minden adatot megsemmisíteni ezért a későbbiekben nem áll módjában az ismételt eredmény kiadására. 

A megrendelő is bent tartózkodhat a vizsgálat alatt ?

A vizsgálat alatt csak a vizsgáló és a vizsgált személy tartózkodhat a vizsgáló helységben. A vizsgálatot megelőző konzultáción azonban a megrendelő is jelen lehet ahol a vizsgálóval és a vizsgált személlyel együtt  közösen állíthatják össze a kérdéssort . Amennyiben a megrendelő ennek ellenére szeretné a vizsgálaton történteket megismerni úgy arra a vizsgált személy irásos hozzájáruló nyilatkozata után külön díjazás ellenében van lehetősége.  Ebben az esetben a vizsgálat menetét audióvizuális módon rögzítjük azt a megrendelő a vizsgálóval közösen megtekintheti majd azt követően a felvétel törlésre kerül.